Máte často tráviace ťažkosti? Príčinou môže byť aj potravinová intolerancia

Autor: Boris Cíferský | 24.3.2015 o 8:44 | (upravené 27.3.2015 o 11:19) Karma článku: 3,90 | Prečítané:  933x

S prestávkami tri mesiace mi bolo pravidelne zle od žalúdka. Testy ukázali, že príčinou je potravinová intolerancia. Prinášam sumár skúseností a rád pre ľudí, ktorí by sa o fenoméne potravinovej intolerancie chceli dozvedieť viac.

Fenomén potravinovej intolerancie (PI) je v našich končinách niečo, o čom sa začína hovoriť až v posledných rokoch. Keď som si tak predčítal staršie články na túto tému, dospel som k domnienke, že až v posledných rokoch sa diagnostika natoľko vyvinula, že sa testy na PI stali relevantnými. A vznikajú aj výskumy, ktoré upozorňujú na vysoké percento ľudí, ktorí majú aspoň nejaký druh potravinovej intolerancie. Toto číslo variuje od 25%-75% v závislosti od regiónu a iných kritérií. Pravdou však zostáva, že mnohí ľudia majú PI a nemusí sa im ani prejaviť.

Problém s diagnostikou potravinovej intolerancie je ten, že pacient o nej často nevie. PI to nie je len celiakia, ale aj množstvo iných potravín alebo rôznych zložiek, napríklad pšenica alebo mlieko. Najväčšia zákernosť tejto choroby spočíva v tom, že sa vie veľmi dobre ukrývať – problémy sa totiž môžu prejaviť aj za štyri dni a preto zistiť to, čo človeku škodí, môže byť výrazne sťažené. Pacient totiž cíti, že mu niečo škodí, ale definovať toto niečo napríklad u obvodného lekára či špecialistu gastroenterológa môže byť komplikované.

Testy na potravinovú intoleranciu sa robia z krvi. V dnešnej dobe sa dá urobiť si aj domáci test, ale o jeho spoľahlivosti mám určité obavy. Testy, pokiaľ viem dobre, vykonáva gastroenterológ alebo sa dajú spraviť externe. Ja osobne som využil služieb bratislavskej Interklinik, ktorú v tomto smere môžem doporučiť. Výhodou je rýchle vyhodnotenie (optimálne do jedného týždňa), nevýhodou to, že testy niečo stoja (v závislosti od množstva testovaných potravín od €139 až po €420). Poviete si možno, že za jeden test toľko peňazí nedáte, ale ak platí, že sa zdravie dá kúpiť, tak toto je ten prípad. A máte v tom navyše aj konzultáciu k výsledkom s odborníkom.

Ak vám pri testoch vyjde intolerancia na určitú potravinu, neznamená to, že ju nemôžete jesť. Intenzita intolerancie variuje od človeka k človeku – niekto si napríklad môže dať z času na čas dačo mliečne, inému by aj stopové množstvo mlieka mohlo ublížiť. Z vlastnej skúsenosti a skúsenosti aj mojich blízkych môžem povedať, že je dobré aspoň v prvých mesiacoch vylúčiť všetky potencionálne škodlivé potraviny. Je to pre to, aby sa telo dokázalo regenerovať a zbaviť sa postupne všetkých škodlivín. To, koľko takéto zbavovanie potrvá je opätovne individuálne, niekto pozoruje zmeny už po pár dňoch „abstinencie“, inému to môže trvať aj mesiac alebo viac. Čím skôr však príčinu problémov objavíte a nastúpite na diétu, tým skôr sa začnete cítiť dobre a byť bez nepríjemných symptómov.

Potravinová intolerancia so sebou prináša mnohé vedľajšie symptómy alebo následky. Niektorí pacienti vinou hnačiek chudnú, iní majú naopak tendenciu priberať (ja osobne som za tri mesiace schudol jedenásť kilogramov). Môžete byť viac unavení, horšie spať, cítiť nervozitu a úzkosť alebo byť dokonca v depresii. Všetko to ide ruka v ruke s touto chorobou. Ako sa váš zdravotný stav bude zlepšovať, budete sa aj psychicky cítiť lepšie a psychika je pre vyliečenie veľmi dôležitá. Nebudem vám zahmlievať, budú vás čakať lepšie i horšie dni, momenty, kedy budete pociťovať veľký pesimizmus, ale aj chvíle nádeje a optimizmu.

Žiť s potravinovou intoleranciou je, nepovedal by som, že náročné, ale iné. Budete musieť dôsledne študovať zloženie potravín, oveľa viac čítať, variť inak a jesť inak. Bude a je to život plný obmedzení a kompromisov, ale je to však niečo, s čím sa dá naučiť žiť. Budete spoznávať nové chute, nové jedlá, nové reštaurácie a budete si vytvárať nový jedálniček. Mať intoleranciu neznamená nejesť chutne, ale, práve naopak, objavovať úplne nové chute. Keby mi niekto pred pár mesiacmi povedal, že budem na raňajky jesť ovsené vločky, neuveril by som mu. Ale dnes je tomu tak a dá sa s tým žiť. Za život bez bolesti to stojí. To rozhodne.

Ak budete mať nejaké otázky, rád vám ich zodpoviem z pozície pacienta v diskusii. Ale ak máte podozrenie, rozhodne navštívte lekára, lebo tu možno ešte viac než inde platí – čím skôr, tým lepšie.

Mimochodom, ja osobne mám intoleranciu na pšenicu, ryžu, vajíčka, mlieko, laktózu a kvasnice. A moje telo nie je schopné tolerovať ani malé množstvo.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?